Ultraviyole Radyasyonu Nedir ?
UV'nin antimikrobiyel etkisi yaklaşık 100 yıldan beri bilinmektedir. Parlak güneş ışığının bakterisidal etkisi, spektrumundaki UV'den kaynaklanır. Işın intensitesi ve etki süresi başta olmak üzere sıcaklık, pH, bağıl nem ve mikroorganizma sayısı gibi faktörler UV ışınının öldürücü gücünü etkiler.
İyonize radyasyon ile kıyaslandığında UV'nin enerjisi çok az ve bu nedenle, penetrasyon gücü çok düşüktür. Dolayısı ile mutlak bir sterilizasyon sağlayamaz, ancak, dezenfektan maddeler gibi popülasyondaki mikroorganizma sayısını önemli ölçüde indirir.
UV radyasyonu, bazı istisnalar dışında mayalar ile G+ ve G — bakterilere aynı etkiyi yapar. Micrococcus radiodurans gibi bazı türler UV'ye yüksek direnç gösterir. Benzer şekilde Streptococcus lactis diğer streptokoklara oranla daha dirençlidir. Bakteri sporları, vejetatif hücrelere göre, UV'ye daha fazla direnç gösterirler. Çoğu küf sporu, bakteri sporları kadar dirençli iken, bazıları bakteri sporlarından 10 kat daha yüksek dirençlidirler. Virüslerin direnci ise değişkendir. Bazıları bakteri hücreleri kadar, bazıları ise onlardan 100 kat daha fazla direnç gösterirler. Bazı küfler yağ ve mum benzeri salgıları ile, bazı bakteriler ise pigment oluşturmaları ile UV'den korunurlar. Işınlar, sadece hücre tarafından absorbe edildiklerinde, kimyasal değişmeler ve biyolojik hasarlar yaparlar. Hücreden geçen bir ışığın etkisi yoktur. 210-300 nm dalga boyundaki ışınlar yüksek absorbsiyonlarına bağlı olarak kuvvetli öldürücü etki yaparlar. 2537 A° (253,7 nm) dalga boyundaki ışın, UV spektrumu içinde en etkili olanıdır. Bununla beraber optimum etkin dalga boyu mikroorganizma cinsine göre değişir. UV; havanın, suyun ve ambalaj kâğıtları gibi düzgün yüzeylerin dezenfeksiyonunda kullanılmaktadır. Kullanım alanı, penetrasyon gücünün zayıflığı nedeniyle mutlak sterilize sağlayamaması dolayısıyla oldukça sınırlıdır. Havadaki ve/veya UV lambası üzerindeki tozlar dahi mikroorganizmaları UV'den koruyabilirler. Benzer şekilde bir mikroorganizma kolonisinde yüzeyin altındaki hücreler UV'den fazlaca etkilenmezler, merkezdekiler ise önemli ölçüde korunur. UV radyasyonu, UV lambaları ile sağlanır. UV etkisi, lamba ile sterilize edilecek materyal arasındaki uzaklığın karesi ile ters orantılıdır. Bu nedenle kapalı bir odadaki UV uygulaması sırasında, eğer lamba tavanda ise, tabana yakın yerlerdeki mikroorganizmalar UV nin etkisinden önemli ölçüde korunurlar. Bu gibi uygulamalarda havanın sirkülasyonu ile bu sakınca bir ölçüde giderilebilir.
Hygenicheal mühendisleri olarak cihazlarımızı ortamdaki havayı resürküle edecek şekilde tasarladık. UV/C’ nin yetersiz kalacağını bildiğimiz için de Corona deşarj yöntemi kullanarak geliştirdiğimiz ozon reaktörü ile birleştirdik.
Hybrid cihazımı sayesinde artık göreve hazırız.
Hygenicheal
Gökhan BURGAZ
Makine Mühendisi